Paintball za decu – JT Splatmaster

Paintball za decu (JT Splatmaster) je blaza varijanta paintball-a, namenjena deci od 6 do 12 godina.

Najbitnija razlika u odnosu na regularni paintball je kinetička energija ispaljene kuglice. Regularna paintball puška ispaljuje kuglicu energijom od 5J dok je Splatmaster ispaljuje energijom od 1J. U praksi to znači da čak ni “neprijatni” pogoci neće biti neprijatni, jer je udarac slab.

Koliko je “snažan” udarac paintball kuglice ispaljene iz Splatmaster puške pokazuje demonstracija pucanjem u šaku sa razdaljine od 10cm koju skoro uvek izvodimo pred mušterijama koje ne veruju da je ovaj tip zabave namenjen deci uzrasta 6 do 12 godina.

Još jedna presudna razlika jeste masa same puške. Poredeći sa regularnom paintball puškom koja kompletirana ima masu od nekih 3,5kg, Splatmaster puška je sedam puta lakša.

Praksa je još jednom utvrdila da deca mlađa od 12 godina, nisu svesna kolikim intenzitetom pucaju, tako da za taj uzrast polu-automatski rezim paljbe nije preporučljiv. Splatmaster je i taj problem rešio. Pre svakog pucanja, Splatmaster pušku je neophodno repetirati. Ovakav sistem pucanja znatno usporava intenzitet pucanja, te igru drzi u granicama razumnog trošenja kuglica.

Zablude i marketinški trikovi

Na žalost, dosta klubova u Srbiji kao i u svetu se koristi raznim marketinškim trikovima. Većina tih trikova se moze izjednačiti sa običnom prevarom.

Najčešći trik koji se koristi je ponuda igranja Splatmastera sa “neograničenim” brojem kuglica.

Ako je cilj igre eliminacija protivničkih igrača i da iz runde izlazite u dva slučaja (ako ste pogođeni ili vam je nestalo municije), a da za vreme termina koji traje 1h, možete odigrati 8 rundi, računajuci i pauze, i pritom koristite splatmaster puške bez loadera (u tom slučaju je kapacitet puške 15 kuglica) prostom matematikom dolazimo do računice da je “neograničen” broj kuglica u stvari 8rundi  x 15kuglica = 120kuglica.

Sve Splatmaster puške u našem klubu poseduju loadere (magacin za kuglice) kapaciteta 60 kuglica i kod nas ne postoji varijanta igranja sa “neograničenim” brojem kuglica.